BLOG

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον χρυσό

ΧΡΥΣΟΣ

ΧΡΥΣΟΣ

Στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε τη θέση του χρυσού στη σύγχρονη οικονομία και τον ρόλο του στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Τι κάνει τον χρυσό πολύτιμο;

Εκτός από τη λάμψη που συμβολίζει τον πλούτο, σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, ο χρυσός διαδραματίζει πρωτίστως σημαντικό ρόλο ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Σε αντίθεση με άλλα εμπορεύματα, ο χρυσός δεν εξαντλείται μέσω της κατανάλωσης, γεγονός που του προσδίδει μια αίσθηση αιώνιας αξίας. Ο χρυσός χρησιμεύει ως αντιστάθμισμα έναντι της μείωσης της αξίας των εθνικών νομισμάτων λόγω του πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί πολλούς επενδυτές να τον θεωρούν εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο και έναν τρόπο διασφάλισης των αποταμιεύσεών τους.

Ο χρυσός ως επένδυση

Το κύριο χαρακτηριστικό του χρυσού είναι ότι σε αντίθεση με άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο ή το σιτάρι, δεν εξαντλείται ούτε καταναλώνεται. Ένα βαρέλι πετρελαίου, μετατρέπεται σε αέριο ή εξαντλείται στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων ή στους κινητήρες των αεροπλάνων. Τα σιτηρά, ομοίως, καταναλώνονται ως τροφή για τον άνθρωπο και τα ζώα. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, μετατρέπεται σε κοσμήματα, χρησιμοποιείται στην τέχνη ή αποθηκεύεται σε ράβδους. Ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό του χρυσού, η χημική του σύνθεση είναι τέτοια που το πολύτιμο μέταλλο παραμένει αναλλοίωτο.

Έτσι, σε αντίθεση με τα κλασικά εμπορεύματα που διέπονται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, ο χρυσός παρουσιάζει μια ανελαστική διατήρηση της αξίας του που προσφέρει ασφάλεια.

Απόδοση τιμής χρυσού

Η τιμή του χρυσού εξαρτάται από μια σύνθετη σειρά παραγόντων. Επειδή ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, η αξία του νομίσματος των ΗΠΑ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση του πολύτιμου μετάλλου. Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές σε άλλες χώρες, οδηγώντας ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές χρυσού. Από την άλλη, ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο προσιτό για τους διεθνείς αγοραστές και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές. Δεδομένου ότι ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, η πτώση της αξίας των εθνικών νομισμάτων και οι προσδοκίες της αγοράς γύρω από τον πληθωρισμό μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές του χρυσού.

Τι είναι ο κανόνας του χρυσού;

Σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού, η αξία ενός νομίσματος συνδέεται με την αξία του χρυσού. Η συμφωνία του Bretton Woods, η οποία διαμόρφωσε το πλαίσιο για τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος ξεκινώντας από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθόρισε ότι το δολάριο ΗΠΑ ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό με σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ο πρόεδρος Νίξον έδωσε τέλος στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό το 1971, σηματοδοτώντας τη λήξη του κανόνα του χρυσού.

Πώς μπορώ να επενδύσω σε χρυσό;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε χρυσό. Είναι δυνατή η επένδυση απευθείας σε ράβδους χρυσού, αν και το κόστος αποθήκευσης και ασφάλισης φυσικού χρυσού μπορεί να είναι σημαντικό. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να στραφούν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), που κατέχουν το πολύτιμο μέταλλο, ή να αγοράσουν μετοχές εταιρειών εξόρυξης, των οποίων οι τιμές των μετοχών συσχετίζονται με την απόδοση της τιμής του χρυσού.

Συμπερασματικά

Ο χρυσός κατέχει ξεχωριστή θέση στο ανθρώπινο φαντασιακό από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού. Από επενδυτική άποψη, ο χρυσός είναι ελκυστικός λόγω της δυνατότητάς του να διατηρεί την αξία του σε δύσκολα οικονομικά περιβάλλοντα και να αντισταθμίζει τις πληθωριστικές μειώσεις της αξίας των εθνικών νομισμάτων.

Αν και το δολάριο ΗΠΑ και άλλα παγκόσμια νομίσματα δεν είναι πλέον συνδεδεμένα με τον χρυσό - όπως συνέβαινε όταν πολλές χώρες λειτουργούσαν υπό τον κανόνα του χρυσού - το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Λόγοι να κάνετε φέτος δώρο ένα κόσμημα

Η Λάμψη του Χρυσού: Η εξέλιξη της τέχνης των πολυτελών χρυσών κοσμημάτων

Τι είναι ο επενδυτικός χρυσός;

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.