BLOG

«Ηθικά διαμάντια» και «διαμάντια απαλλαγμένα από συγκρούσεις» τι είναι και πώς τα εντοπίζουμε

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Η ταινία του 2006 Blood Diamond προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και συνέβαλε αρκετά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα διαμάντια πολέμου. Το σενάριο της ταινίας για το πώς οι πολέμαρχοι στη Σιέρα Λεόνε χρηματοδότησαν τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με τα επίμαχα διαμάντια, συγκλόνισε το δυτικό κοινό. Οι αυξημένες ανησυχίες των καταναλωτών, ώθησαν στη θέσπιση και εφαρμογή ειδικών πρακτικών για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού και των πρακτικών εξόρυξης των διαμαντιών.

Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ «ηθικών διαμαντιών» (ethical diamonds) και των διαμαντιών «απαλλαγμένων από συγκρούσεις» (conflict free diamonds). Ο όρος «απουσία συγκρούσεων» αναφέρεται σε διαμάντια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσουν εμφύλιους πολέμους. Τα ηθικά διαμάντια ωστόσο είναι κάτι περισσότερο, καθώς διασφαλίζουν δίκαιες αμοιβές, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές εξόρυξης και απουσία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδικασία Κίμπερλυ

Η διαδικασία Κίμπερλυ θεσπίστηκε το 2003. Πρόκειται για ένα σύστημα πιστοποίησης που στοχεύει στον εντοπισμό της πορείας των διαμαντιών από το ορυχείο έως τον τελικό έμπορο και στη διασφάλιση ότι τα «διαμάντια πολέμου» δεν εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά διαμαντιών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε επακριβώς από ποιο ορυχείο προέρχεται το κάθε διαμάντι. Λόγω της πολυπλοκότητας του εμπορίου διαμαντιών, οι πολύτιμοι αυτοί λίθοι μπορεί να αλλάξουν χέρια δεκάδες φορές, από το ορυχείο, μέσω διαφόρων χονδρεμπόρων, έως το λιανικό εμπόριο. Έτσι, δεν αποκλείεται να διακινηθούν και ορισμένες ποσότητες διαμαντιών πολέμου.

Σε γενικές γραμμές όμως η διαδικασία λειτουργεί σωστά και είναι εξαιρετικά απίθανο οποιοδήποτε διαμάντι που συμμορφώνεται με τη διαδικασία Kimberley να είναι διαμάντι πολέμου.

Πρακτικές εξόρυξης

Αν και η διαδικασία Kimberley έχει μειώσει σημαντικά τη κυκλοφορία των «διαμαντιών πολέμου» που φτάνουν στους δυτικούς καταναλωτές, δεν εγγυάται ότι αυτά είναι 100% ηθικά διαμάντια. Τα διαμάντια που εξορύσσονται αποτελούν περίπου το 15% των διαμαντιών παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία συμμορφώνονται με τη διαδικασία Kimberley.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν, ωστόσο, ανησυχίες για επιμέρους ζητήματα σχετικά με την παιδική εργασία, την εκμετάλλευση, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις μη ασφαλείς συνθήκες εξόρυξης των διαμαντιών.

Η εξόρυξη παρέχει εισόδημα για περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρακωρύχους παγκοσμίως. Δεδομένου ότι τα διαμάντια αποτελούν σημαντική συνιστώσα της οικονομίας στις αγροτικές περιοχές, ένα πλήρες μποϊκοτάζ θα μπορούσε να καταστρέψει ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου.

Διαμάντια Καναδά

Τα ορυχεία διαμαντιών Dominion του Καναδά έχουν εξασφαλίζουν μια πλήρως διάφανη διαδικασία για να διασφαλίσουν ηθικά εξορυσσόμενα διαμάντια. Τα διαμάντια Canadamark έχουν έναν μοναδικό σειριακό αριθμό που μπορεί να εισαχθεί στον σχετικό ιστότοπο και να επαληθευθεί άμεσα η αυθεντικότητα του κάθε διαμαντιού.

Θα πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στα διαμάντια που διαφημίζονται ως καναδικής προέλευσης χωρίς να διαθέτουν το πιστοποιητικό Canadamark. Εάν η προέλευση αυτών των διαμαντιών πιστοποιείται απλώς από τον έμπορο, μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστη όσο η διαδικασία Canadamark. Επιπλέον, αυτά τα διαμάντια μπορεί πράγματι να προέρχονται από τον Καναδά, όμως συχνά κόβονται και γυαλίζονται στην Ινδία, όπου δεν διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δίκαιοι μισθοί.

Διαμάντια εργαστηρίου/συνθετικά διαμάντια

Μια επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναζήτηση ηθικών διαμαντιών είναι τα συνθετικά διαμάντια. Πρόκειται για χημικά και οπτικά πανομοιότυπα με ένα ορυκτό διαμάντι. Με άλλα λόγια, είναι εξίσου όμορφα και ανθεκτικά!

Χωρίς καμία από τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές συνέπειες της εξόρυξης, αυτού του είδους τα διαμάντια χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμα». Είναι πολύ φθηνότερα, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε μια μεγαλύτερη κεντρική πέτρα ή να εξοικονομήσετε χρήματα. Ωστόσο, η αξία μεταπώλησής τους είναι σχεδόν μηδενική.

Ανακυκλωμένα Διαμάντια

Μια άλλη επιλογή είναι να διαλέξετε ένα ανακυκλωμένο διαμάντι.

Ορισμένοι έμποροι διαμαντιών αγοράζουν παλιά διαμάντια, τα καθαρίζουν και τα ξανακόβουν, εάν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια, πωλούν τις πέτρες ως ανακυκλωμένες.

Η αγορά ενός ανακυκλωμένου διαμαντιού δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και η τιμή του είναι συγκριτικά πιο χαμηλή.

Εναλλακτικές λύσεις πολύτιμων λίθων

Εάν ενδιαφέρεστε οπωσδήποτε να αποκτήσετε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων, μπορείτε να εξετάσετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Τα γεμολογικά εργαστήρια μπορούν να προσδιορίσουν την προέλευση πολλών ειδών πολύτιμων λίθων, κάτι που δεν συμβαίνει με τα διαμάντια. Επιπλέον, οι έγχρωμοι πολύτιμοι λίθοι περνούν από λιγότερα χέρια από τα διαμάντια, οπότε είναι πιο εύκολο για τους εμπόρους να προσδιορίσουν τη χώρα προέλευσής τους.

ΠΗΓΗ
GEMSOCIETY.ORG
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ζιργκόν

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος δεύτερο)

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος πρώτο)

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.