BLOG

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ζιργκόν

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Συχνά υπάρχει σύγχυση στους αγοραστές μεταξύ των ζιργκονίων, που είναι ένα φυσικό εξορυσσόμενο ορυκτό, και του κυβικού ζιργκόν, ενός φθηνού συνθετικού κρύσταλλου.

Το ζιρκόνιο συναντάται σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων - μπλε, κίτρινο, καφέ, πράσινο και σπάνια, μωβ-ροζ. Έχει έντονη λάμψη και υψηλό βαθμό διάθλασης. Καθώς το φως ταξιδεύει μέσα από την πέτρα, διαθλάται στα συστατικά του χρώματα, και έτσι βλέπουμε στα ζιργκόν λάμψεις κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος.

Ιστορία

Στη βικτωριανή εποχή, στην οποία έφτασαν στο ζενίθ της δημοτικότητάς τους, τα άχρωμα ζιργκόν χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των διαμαντιών, ενώ και τα μπλε ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή.

Το 1930, κυκλοφόρησε το κυβικό ζιργκόν, ένας φθηνός συνθετικός κρύσταλλος που ανακαλύφθηκε λίγο νωρίτερα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970, το κυβικό ζιργκόν έγινε ο πιο κοινός αντικαταστάτης των διαμαντιών.

Συχνή σύγχυση

Συχνά υπάρχει σύγχυση και πιστεύεται ότι τα ζιργκόν και τα κυβικά ζιργκόν είναι το ίδιο. Έτσι, συνδέεται το όνομα ζιργκόν με μια φτηνή απομίμηση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό όταν αγοράζετε ζιργκόν να είστε βέβαιοι ότι κατανοείτε τις ιδιαίτερες ιδιότητες τους. Πολύ συχνά το ζιργκόν συγχέεται με άλλες πέτρες, όπως το τοπάζι ή ακόμα και το ζαφείρι.

Ιδιότητες

Το ζιρκόνιο βρίσκεται στο 7,5 στην κλίμακα Mohs, πρότυπο μέτρο για τη σκληρότητα ορυκτών. Αυτό σημαίνει οτι είναι μαλακότερο από τους πολύτιμους λίθους. Επίσης τα ζιργκόν είναι πιθανώς μία από τις παλαιότερες πέτρες στον πλανήτη. Το 2014, ένα ζιρκόνιο που βρέθηκε στην Αυστραλία προσδιορίστηκε ότι είναι περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ετών, το παλαιότερο ορυκτό που έχει χρονολογηθεί μέχρι στιγμής.

Η εμφάνιση, η στίλβωση και η κοπή είναι σημαντικές. Ο κορεσμός του χρώματος είναι αυτός που δίνει την αίσθηση πολυτέλειας στα κοσμήματα. Οι ξεχωριστές οπτικές ιδιότητες του ζιρκονίου προσελκύουν τους γεμολόγους διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι φωτεινότερο από το διαμάντι λόγω της διαθλασιμότητάς του Το φαινόμενο δείχνει να «μαλακώνει» τις άκρες των όψεων προσδίδοντας στις πέτρες μια ιδιαίτερη λάμψη.

Τιμές

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται σημαντική αύξηση στην τιμή του ζιρκονίου. Οι τιμές διπλασιάστηκαν πρόσφατα - τον τελευταίο χρόνο λόγω πιθανώς της αυξημένης ζήτησης, αλλά και της κάπως περιορισμένης προσφοράς των λίθων, ιδιαίτερα εκείνων άνω των 40 καρατίων, που βρίσκονται κυρίως στην Καμπότζη και την Τανζανία.

Οι περισσότεροι από τους πολύτιμους λίθους ζιργκόν που χρησιμοποιούνται για κοσμήματα κυμαίνονται από τέσσερα έως επτά καράτια. Ένα ζιρκόν καλής ποιότητας που έχει σημαντική καθαρότητα, με ομοιόμορφο χρωματισμό, έχει αξία πώλησης από 800 έως 900 δολάρια ανά καράτι. Οι πέτρες που είναι 20 καράτια και άνω, έχουν λιανική τιμή περίπου 1.500 δολάρια ανά καράτι.

Ονομασία

Πολλοί γεμολόγοι και κοσμηματοπώλες προτείνουν τη μετονομασία του ζιργκόν, ώστε να μην συγχέεται με το κυβικό ζιργκόν.

Πράγματι, η μετονομασία πολύτιμων λίθων δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Ο τανζανίτης ονομαζόταν μπλε ζωϊσίτης. Ο φωτεινός πράσινος τύπος χονδροειδούς γρανάτη έχει παρόμοια ιστορία. Ονομαζόταν χονδροειδής γρανάτης, ένα όνομα δύσκολο στην προφορά του, οπότε η ονομασία άλλαξε σε τσαβορίτη. Το «ζιργκόν» είναι μεν μία εύηχη ονομασία, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι το συγχέουν πάντα με τα κυβικά ζιργκόν. Ο George F. Kunz, ένας σημαντικός Αμερικανός ορυκτολόγος του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και λάτρης του ζιρκονίου, υποστήριξε την αλλαγή του ονόματος της πέτρας σε «αστερίτης», για να τονίσει τις φλογερές ιδιότητές της. Αλλά, , η πρότασή του δεν εισακούστηκε.

Γιατί μας αρέσουν τα ζιργκόν

Οι νέοι σχεδιαστές προσπαθούν να εξελιχθούν, να δημιουργήσουν πιο πρωτότυπα κομμάτια και να δουλέψουν με διαφορετικές πέτρες. Ο αριθμός των ανεξάρτητων σχεδιαστών που ανταποκρίνονται στη γοητεία των φυσικών ζιργκόν αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και η πέτρα αυτή εμφανίζεται πλέον στις συλλογές υψηλές κοσμημάτων πολλών μεγάλων οίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος δεύτερο)

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος πρώτο)

«Ηθικά διαμάντια» και «διαμάντια απαλλαγμένα από συγκρούσεις» τι είναι και πώς τα εντοπίζουμε

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.