BLOG

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος δεύτερο)

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Ρουμπίνι

Στα σανσκριτικά, η λέξη για το ρουμπίνι σημαίνει "βασιλιάς πολύτιμων λίθων". Στον αρχαίο Ινδουισμό, πιστεύονταν ότι εκείνοι που πρόσφεραν ωραία ρουμπίνια στον θεό Κρίσνα θα μπορούσαν να ξαναγεννηθούν ως αυτοκράτορες. Πολλοί πρώιμοι πολιτισμοί πίστευαν, λόγω της ομοιότητας της πέτρας με το χρώμα του αίματος, ότι τα ρουμπίνια συμβολίζουν τη δύναμη της ζωής. Μεταξύ των ευρωπαίων βασιλέων και των ανώτερων τάξεων, τα ρουμπίνια θεωρήθηκαν ότι εγγυώνται καλή υγεία, πλούτο, σοφία και επιτυχία στην αγάπη.

Λάπις λάζουλι

Ο Λάπις λάζουλι ήταν πάντα συνδεδεμένος με βασιλείς και θεότητες και ίσως από εκεί προήλθε η ιδέα του βασιλικού μπλε. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι προερχόταν από τον ουρανό και παρείχε προστασία στη μετά θάνατον ζωή. Το χρησιμοποιούσαν στα αγάλματα των θεών, σε τοτεμικά αντικείμενα, σε κοσμήματα και σε ταφικές μάσκες. Στο επικό ποίημα Γκιλγκαμές, οι Σουμέριοι πέρασαν χρόνια ταξιδεύοντας από το ένα άκρο της Ασίας στο άλλο για να εξορύξουν και να αποκτήσουν την πέτρα. Ο λίθος αυτός περιλαμβάνεται σε πολλούς άλλους μύθους, αλλά έχει εξυπηρετήσει και πρακτικούς σκοπούς: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν μπλε καλλυντικά και κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, οι ζωγράφοι άλεθαν την πέτρα για να φτιάξουν την χρωστική ultramarine, που χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση του ουρανού και της θάλασσας. Ο λίθος αυτός τοποθετήθηκε επίσης σε ταφικά μνημεία στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.

Σμαράγδι

Σύμφωνα με τον μύθο, ένα σμαράγδι ήταν μία από τις πέτρες που έδωσε ο θεός στον βασιλιά Σολομώντα - ένα δώρο που προίκισε τον βασιλιά με εξουσία πάνω σε όλη τη δημιουργία. Οι Ίνκας το χρησιμοποιούσαν τόσο στα κοσμήματά τους όσο και στις θρησκευτικές τους τελετές, αλλά οι Ισπανοί – που γενικά εκτιμούσαν τον χρυσό και το ασήμι πολύ περισσότερο από ό, τι τους πολύτιμους λίθους – αντάλλαζαν την πέτρα αυτή με άλλα πολύτιμα μέταλλα. Στην Ευρώπη, ορισμένοι πίστευαν ακόμη ότι η τοποθέτηση ενός σμαραγδιού κάτω από τη γλώσσα θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να δει το μέλλον, να αποκαλύψει την αλήθεια και να προστατευθεί από κακά ξόρκια. Το σμαράγδι πιστεύεται ότι δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να αποκαλύψει την αλήθεια ή το ψέμα του όρκου ενός εραστή.

Κεχριμπάρι

Αν και πρόκειται τεχνικά για απολιθωμένη ρητίνη δέντρου και όχι πέτρα, το κεχριμπάρι εξακολουθεί να θεωρείται κόσμημα. Στη σκανδιναβική μυθολογία, τα δάκρυα της Freyja για την απουσία του συζύγου της μετατράπηκαν σε χρυσό και κεχριμπάρι. Το κεχριμπάρι συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και το φως: Αντλούμε τη λέξη ηλεκτρισμός από την ελληνική ονομασία για το κεχριμπάρι, το ήλεκτρο, και η πέτρα, που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν φτιαγμένη από το φως του ήλιου, ήταν ιερή για τον Θεό Απόλλωνα. Οι Κινέζοι πίστευαν ότι το κεχριμπάρι είναι η ψυχή της τίγρης που μεταμορφώθηκε μετά τον θάνατο.

Φεγγαρόπετρα

Στην ινδουιστική μυθολογία, οι φεγγαρόπετρες πιστεύεται ότι αποτελούνται από στερεοποιημένο σεληνιακό φως. Άλλοι πολιτισμοί συνέδεσαν αυτήν την πέτρα με το φως του φεγγαριού επίσης. Παρόμοια με τις πεποιθήσεις σχετικά με τα σμαράγδια, μερικοί αρχαίοι πίστευαν ότι η τοποθέτηση μιας φεγγαρόπετρας στο στόμα, κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, θα μπορούσε να βοηθήσει ένα άτομο να δει το μέλλον του.

Τουρμαλίνη

Οι συμβολικές ιδιότητες της τουρμαλίνης ποικίλλουν αρκετά ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό μύθο, η πέτρα απέκτησε τα χρώματά της (η τουρμαλίνη έχει συνήθως αποχρώσεις του ροζ, μπλε, κίτρινου, πράσινου και κόκκινου) όταν έφυγε από το κέντρο της γης και πέρασε μέσα από ένα ουράνιο τόξο. Μερικοί Αφρικανοί και Αυστραλοί σαμάνοι πίστευαν ότι ήταν πέτρες που μπορούσαν να εντοπίσουν πηγές προβλημάτων, να παρέχουν πληροφορίες και να δείχνουν τον δρόμο για την αρετή. Σε πολλούς πολιτισμούς, η μαύρη τουρμαλίνη πιστεύεται ότι προστατεύει από τη μαύρη μαγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ζιργκόν

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος πρώτο)

«Ηθικά διαμάντια» και «διαμάντια απαλλαγμένα από συγκρούσεις» τι είναι και πώς τα εντοπίζουμε

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.