BLOG

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος πρώτο)

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι πολύτιμοι λίθοι έχουν ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και κρυμμένες ιδιότητες. Παρακάτω θα ανακαλύψουμε το νόημα και τους μύθους που σχετίζονται με τους κυριότερους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, από τους αρχαίους πολιτισμούς, έως τη σύγχρονη εποχή μας.

Διαμάντι

Τα διαμάντια είναι οι μόνοι πολύτιμοι λίθοι που αποτελούνται από ένα και μοναδικό καθαρό στοιχείο, τον άνθρακα. Λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων, τα διαμάντια συμβολίζουν τη δύναμη, το άφθαρτο, τη μακροζωία, τη σταθερότητα και την καλή τύχη. Υπάρχει ακόμη και μια βουδιστική διδασκαλία, μία από τις σημαντικότερες σούτρες Μαχαγιάνα, που ονομάζεται Diamond sutra.

Τοπάζι

Οι πρώτοι κόφτες πολύτιμων λίθων ανέφεραν το τοπάζι ως πέτρα ικανή να προστατεύσει από ασθένειες και πρόωρους θανάτους, ενισχύοντας τη διάνοια, μειώνοντας το θυμό και τη θλίψη. Το Topaz λέγεται ότι μπορεί να εκπέμπει το δικό του φως. Η μυστικίστρια και ρωμαιοκαθολική αγία Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν ισχυρίστηκε ότι διάβαζε προσευχές σε ένα σκοτεινό παρεκκλήσι υπό το φως που προερχόταν από ένα τοπάζι.

Λαμπραδορίτης

Ο Λαμπραδορίτης έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το φως. Οι ιθαγενείς Καναδοί πίστευαν ότι ο πολύτιμος λίθος θα μπορούσε να αυξήσει την ενέργεια, να μειώσει το στρες και το άγχος, να προστατεύσει τον χρήστη του από τον κίνδυνο και να βοηθήσει στην επικοινωνία με τις υπερφυσικές δυνάμεις.

Γρανάτης

Ο Άδης έδωσε σπόρους ροδιού στην Περσεφόνη, για να είναι ασφαλής κατά τη μετάβασή της προς τον άνω κόσμο. Έτσι οι γρανάτες συχνά δίνονται ως δώρα κατά την αναχώρηση για ταξίδι. Όταν δίνονται σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύεται ότι παρέχουν γρήγορες, ασφαλείς επιστροφές και εξαλείφουν τη συναισθηματική απόσταση μεταξύ χωρισμένων εραστών. Οι γρανάτες σχετίζονται επίσης με το φως και την εργασία: ο Πλάτωνας λέγεται ότι είχε το πορτρέτο του χαραγμένο σε γρανάτη από έναν Ρωμαίο χαράκτη και ότι ο Νώε χρησιμοποίησε έναν λεπτοκομμένο, λαμπερό γρανάτη για να φωτίσει την κιβωτό. Λόγω του χρώματός τους, οι γρανάτες μπορούν να συμβολίσουν το αίμα του Χριστού, ενώ στο Κοράνι πιστεύεται ότι φωτίζουν τον Τέταρτο Ουρανό των Μουσουλμάνων.

Μάτι της γάτας

Το μάτι της γάτας πιστεύεται ότι προστατεύει τους στρατιώτες από τον θάνατο, κάνοντας τους εχθρούς να πιστεύουν ότι οι στόχοι τους ήταν ήδη νεκροί. Στην ινδουιστική παράδοση, η τοποθέτηση του ματιού μιας γάτας στο «τρίτο μάτι» κάποιου πιστεύεται ότι αυξάνει τις ψυχικές ικανότητες και απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Κάθε μία από αυτές τις πεποιθήσεις πηγάζει από το γεγονός ότι οι σκοτεινές ζώνες της πέτρας φαίνεται να μεταμορφώνονται σε φωτεινές και αντίστροφα.

Αχάτης

Ο αχάτης πιστεύεται ότι προικίζει εκείνους που το φορούν με την εύνοια του θεού και με τολμηρή καρδιά. Λέγεται επίσης ότι αυξάνει την πιστότητα στον γάμο και την αγάπη. Οι Ρωμαίοι αγρότες κάποτε έφεραν φυλαχτά από αχάτη με την ελπίδα ότι οι ουρανοί θα τους έδιναν άφθονες σοδειές. Οι αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι ο αχάτης θα μπορούσε να εκτρέψει τις καταιγίδες.

Οπάλι

Τα οπάλια κατασκευάζονται όταν κομμάτια πυριτικής γέλης εναποτίθενται στις ρωγμές των πετρωμάτων. Θεωρούνται από παλιά ως ένα από τα πιο τυχερά και πιο μαγικά από όλα τα πετράδια λόγω της πολύχρωμης όψης τους. Σύμφωνα με τον αραβικό μύθο, τα οπάλια έπεσαν από τον ουρανό ως λάμψεις αστραπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρυμμένο νόημα των πολύτιμων λίθων (μέρος δεύτερο)

«Ηθικά διαμάντια» και «διαμάντια απαλλαγμένα από συγκρούσεις» τι είναι και πώς τα εντοπίζουμε

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.