BLOG

7 λόγοι για να επενδύσετε σε χρυσό

ΧΡΥΣΟΣ

ΧΡΥΣΟΣ

Ο χρυσός έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο για την αξία και την πλούσια ιστορία του, σε σχεδόν όλους τους πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Νομίσματα που περιείχαν χρυσό εμφανίστηκαν γύρω στο 650 π.Χ. ενώ τα πρώτα καθαρά χρυσά νομίσματα κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κροίσου της Λυδίας περίπου 100 χρόνια αργότερα.

Οι σύγχρονες οικονομίες έχουν δώσει αξία στον χρυσό και τα χρυσά νομίσματα, διαιωνίζοντας έτσι την αξία τους.

Παρακάτω παραθέτουμε επτά πρακτικούς λόγους για να επενδύσετε σε χρυσό.

Διαχρονική αξία

Σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα, τα νομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του καθ’ 'όλη τη διάρκεια των αιώνων. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν σε αυτόν, τον πιο ασφαλή τρόπο για να μεταβιβάσουν και να διατηρήσουν τον πλούτο τους από τη μια γενιά στην επόμενη.

Πτώση του δολαρίου ΗΠΑ

Αν και το δολάριο ΗΠΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα αποθεματικά νομίσματα στον κόσμο, η αξία του δεν είναι δεδομένη. Όταν η ισοτιμία έναντι άλλων νομισμάτων πέφτει - όπως συνέβη από το 1998 έως το 2008 - αυτό συχνά ωθεί τους επενδυτές να συρρέουν στην ασφάλεια του χρυσού, γεγονός που αυξάνει την τιμή του. Η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ συμβαίνει κατά καιρούς για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δημοσιονομικών και εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας και της μεγάλης αύξησης της προσφοράς χρήματος. Ο χρυσός, αντίθετα, παραμένει μια σταθερή αξία.

Ενδεικτικά, η τιμή του χρυσού σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 1998 έως το 2008, φθάνοντας το ορόσημο των 1.000 δολαρίων ανά ουγκιά στις αρχές του 2008, και σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2008 έως το 2012, ανεβαίνοντας πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων.

Αντιστάθμιση πληθωρισμού

Ο χρυσός υπήρξε ιστορικά ένα εξαιρετικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, επειδή η τιμή του τείνει να αυξάνεται όταν αυξάνεται το κόστος ζωής. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι επενδυτές έχουν δει τις τιμές του χρυσού να εκτινάσσονται στα ύψη και το χρηματιστήριο να βυθίζεται κατά τη διάρκεια των περιόδων υψηλού πληθωρισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το χρήμα χάνει την αγοραστική του δύναμη λόγω πληθωρισμού, η αξία του χρυσού τείνει να αυξάνεται.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα

Ο χρυσός διατηρεί την αξία του όχι μόνο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Συχνά αποκαλείται «εμπόρευμα κρίσης» επειδή οι άνθρωποι καταφεύγουν στην ασφάλειά του όταν αυξάνονται οι παγκόσμιες εντάσεις. Κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων, ο χρυσός συχνά ξεπερνά τα άλλα είδη επενδύσεων. Η τιμή του αυξάνεται περισσότερο όταν η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις είναι χαμηλή.

Περιορισμοί προσφοράς

Μεγάλο μέρος της προσφοράς χρυσού στην αγορά από τη δεκαετία του 1990 προέρχεται από πωλήσεις χρυσού από τα θησαυροφυλάκια των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών. Αυτές οι πωλήσεις από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες επιβραδύνθηκαν σημαντικά το 2008. Ταυτόχρονα, η παραγωγή νέου χρυσού από ορυχεία μειωνόταν από το 2000.

Σύμφωνα με το BullionVault, η ετήσια παραγωγή εξόρυξης χρυσού μειώθηκε σε 2.444 μετρικούς τόνους το 2007 από 2.573 μετρικούς τόνους το 2000. Έκτοτε, η παραγωγή χρυσού σημείωσε μια δεκαετία κερδών, κορυφώθηκε στους 3.300 μετρικούς τόνους το 2018 και το 2019 πριν πέσει στους 3.000 μετρικούς τόνους το 2021.

Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής υποδηλώνει το ενδεχόμενο νέας πίεσης στις παγκόσμιες προμήθειες χρυσού. Μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 10 χρόνια για να αρχίσει την παραγωγή ένα νέο ορυχείο. Κατά γενικό κανόνα, η μείωση της προσφοράς χρυσού αυξάνει την τιμή του.

Αυξανόμενη ζήτηση

Τα προηγούμενα χρόνια, ο αυξημένος πλούτος των αναδυόμενων οικονομιών ενίσχυσε τη ζήτηση για χρυσό. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, ο χρυσός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού. Στην Κίνα, όπου οι ράβδοι χρυσού είναι μια παραδοσιακή μορφή αποταμίευσης, η ζήτηση για χρυσό και χρυσά νομίσματα παρέμεινε σταθερή. Η Ινδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έθνος κατανάλωσης χρυσού στον κόσμο. Έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων. Ως εκ τούτου, η ινδική γαμήλια περίοδος τον Οκτώβριο είναι παραδοσιακά η εποχή του χρόνου που τροφοδοτεί την υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση για χρυσό.

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου

Το κλειδί για τη διαφοροποίηση είναι η εξεύρεση επενδύσεων που δεν συσχετίζονται στενά μεταξύ τους. Ο χρυσός είχε ιστορικά αρνητική συσχέτιση με τις μετοχές και λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα. Η πρόσφατη ιστορία το επιβεβαιώνει:

• Τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν ευνοϊκά για τον χρυσό, αλλά δυσμενή για τις μετοχές.

• Οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 ήταν εξαιρετικές για τις μετοχές, αλλά όχι άριστη επιλογή για την αγορά χρυσού.

• Το 2008, η ζήτηση μετοχών μειώθηκε σημαντικά καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν τις επενδύσεις στον χρυσό.

Οι επενδυτές παραδοσιακά συνδυάζουν χρυσό με μετοχές και ομόλογα σε ένα χαρτοφυλάκιο για να μειώσουν τη συνολική μεταβλητότητα και τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ
INVESTOPEDIA.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον χρυσό

10 Λόγοι να κάνετε φέτος δώρο ένα κόσμημα

Η Λάμψη του Χρυσού: Η εξέλιξη της τέχνης των πολυτελών χρυσών κοσμημάτων

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.