BLOG

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά χρυσών κοσμημάτων

ΧΡΥΣΟΣ

ΧΡΥΣΟΣ

Ο χρυσός έχει μια πλούσια ιστορία και η σημασία του είναι μεγάλη σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Από σύμβολο πλούτου και εξουσίας, μέχρι τη χρήση του στην κοσμηματική τέχνη, ο χρυσός παραμένει ένα πολύτιμο μέταλλο με βαθιά συμβολική αξία.

Καθαρότητα & Σήμανση Ποιότητας

Ο καθαρός χρυσός, γνωστός και ως χρυσός 24 καρατίων, είναι πολύ μαλακός για χρήση στη κοσμηματοποιία, επομένως συνήθως αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του. Ο χρυσός κάτω από 10 καράτια περιέχει λιγότερο χρυσό και θεωρείται κατώτερης ποιότητας γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να ελέγχετε τη σήμανση ποιότητας στα χρυσά κοσμήματα που αγοράζετε.

Κράματα Χρυσού

Κράματα δημιουργούνται με τον συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων μετάλλων για να βελτιωθεί η αντοχή και η ανθεκτικότητα στη διάβρωση του βασικού μετάλλου. Η αναλογία των συστατικών καθορίζει τις ιδιότητες του κράματος και μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά χρώματα.

Κίτρινος Χρυσός

Ανάλογα με το καράτι και τον συνδυασμό κραμάτων, ο κίτρινος χρυσός μπορεί να έχει διαφορετικές αποχρώσεις από ζωντανό κίτρινο μέχρι το χρώμα της σαμπάνιας. Συνήθως περιέχει ασήμι, χαλκό, νικέλιο και ψευδάργυρο.

Λευκόχρυσος

Περιέχει κράμα χρυσού με νικέλιο ή παλλάδιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Η επικάλυψη με ρόδιο προσδίδει μία λαμπερή, ασημένια επιφάνεια που είναι ανθεκτική στις γρατσουνιές και την τριβή. Ο λευκόχρυσος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα σύγχρονα σχέδια κοσμημάτων και συχνά επιλέγεται για μονόπετρα δαχτυλίδια.

Γιατί ο λευκός χρυσός κιτρινίζει;

Είναι φυσιολογικό ο λευκός χρυσός να ξεθωριάζει και μερικές φορές να κιτρινίζει. Τα περισσότερα δαχτυλίδια από λευκό χρυσό είναι επικαλυμμένα με μια πολύ λεπτή επίστρωση ροδίου (ένα καθαρό λευκό μέταλλο) για να αποκτήσουν μια πιο λαμπρή, καθαρή λευκή εμφάνιση. Αυτή η επιροδίωση μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου και να αποκαλύψει τον χρυσό που βρίσκεται από κάτω. Επειδή ο καθαρός χρυσός είναι πολύ κίτρινος, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει κράμα με άλλα λευκά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το νικέλιο, σχεδόν πάντα διατηρεί ένα κιτρινωπό χρώμα στο σώμα του.

Ροζ χρυσός

Παράγεται με την προσθήκη μεγάλης ποσότητας χαλκού στο χρυσό, που δίνει ένα έντονο ροζ χρώμα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για κοσμήματα μοντέρνας αισθητικής και συχνά συνδυάζεται με άλλα μέταλλα για να δημιουργήσει πολυχρωματικά σχέδια.

Επίχρυσα κοσμήματα

Τα επίχρυσα κοσμήματα είναι προσιτές εναλλακτικές λύσεις αντί των κοσμημάτων που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από χρυσό. Αυτά τα κομμάτια έχουν την εμφάνιση χρυσού, αλλά η ανθεκτικότητα και η αξία τους είναι σημαντικά λιγότερες. Πρόκειται για εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα αγοράζοντας εντυπωσιακά ή μοντέρνα κομμάτια.

Η επιχρύσωση είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση, στην οποία ένα λεπτό στρώμα χρυσού καλύπτει ένα χαμηλής ποιότητας βασικό μέταλλο, συνήθως χαλκό ή ορείχαλκο, μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρολυτικής επιμετάλλωσης.

Πώληση χρυσών κοσμημάτων

Σε αντίθεση με άλλα αντικείμενα, ακόμη και σπασμένα ή ξεπερασμένα χρυσά κοσμήματα δεν χρειάζεται να πεταχτούν. Με μια επίσκεψη στο Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών®, μπορείτε να μάθετε για την αξία ανταλλαγής ή πώλησης των κοσμημάτων σας. Πριν ξεκινήσετε, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για την πώληση των χρυσών κοσμημάτων σας:

Aξιολόγηση

Εκτιμήστε προσεκτικά κάθε κόσμημα που θέλετε να πουλήσετε. Τα περισσότερα χρυσά κοσμήματα έχουν κάποια συναισθηματική αξία που συχνά υπερβαίνει τη χρηματική αξία που θα λάβετε.

Όταν αγοράζετε ένα χρυσό κόσμημα, η τιμή καθορίζεται από παράγοντες όπως τα καράτια, η δεξιοτεχνία και το βάρος τους. Η κατανόηση του είδους των κοσμημάτων που έχετε θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. Τα χρυσά κοσμήματα σπάνια κατασκευάζονται από καθαρό χρυσό. Τα περισσότερα κοσμήματα αποτελούνται από χρυσό 10, 14 ή 18 καρατίων. Κατά την πώληση του χρυσού σας, η τιμή που θα λάβετε συνήθως καθορίζεται από το βάρος σε καράτια.

Τα κοσμήματα σχεδιαστών ή ορισμένα vintage αντικείμενα μπορεί να αξίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα μη επώνυμα κοσμήματα. Εάν έχετε αντίκες ή περίπλοκα κοσμήματα, ίσως θελήσετε να τα εκτιμήσετε πριν τα πουλήσετε σε έναν αγοραστή που πληρώνει απλώς σύμφωνα με το βάρος.

Λήψη προσφοράς

Λάβετε προσφορές από διάφορους εμπόρους προτού καταλήξετε σε μια πώληση. Οι προσφορές που λαμβάνετε ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το πού το πουλάτε.

Έρευνα

Ενημερωθείτε για τις τιμές του χρυσού στο Kitco.com. Ωστόσο, η τιμή που αναγράφεται δεν θα είναι η τιμή που θα πάρετε για τα κοσμήματά σας. Η τιμή στο Kitco.com θα σας δώσει απλώς ένα σημείο αναφοράς κατά τη σύγκριση πολλαπλών προσφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για τη φροντίδα των κοσμημάτων σας

Η ιστορία των κοσμημάτων (μέρος 2)

Η ιστορία των κοσμημάτων (μέρος 1)

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1985

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, διαθέτοντας επίσημη κρατική άδεια από το 1985.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ
GIA® Alumni Association

Το Ενεχυροδανειστήριο Αθηνών® δίνει αξιόπιστες εκτιμήσεις διαμαντιών και είναι πιστοποιημένο μέλος του GIA® Alumni Association.